Gorzka kawa?

Powszechnie panującym mitem jest opinia, że kawa jest gorzka. Do tego lepiej, jeśli czuć gorycz, niż miałaby być kwaśna. Takie postrzeganie kawy jest mocno krzywdzące. To trochę tak, jak z powiedzeniem, że wino słodkie jest najlepsze, bo wytrawne oznacza kwaśne. Więc niech będzie ulepkiem. Gorzka kawa, czyli ściągająca i wysuszająca język, to wynik, między innymi, bardzo mocnego wypalenia kawy. Kiedy ziarna są brązowo – czarne, nieraz lśniące od występujących na jej powierzchni olejków. Tym charakteryzuje się kawa niskiej jakości, bo zbyt długim czasem w piecu zabija się wszelkiego rodzaju defekty występujące w surowym ziarnie – zgniliznę, pleśń, niedojrzałość, zaatakowanie przez robaki czy zły proces obróbki. Jak dobrze wiecie z kuchennych doświadczeń, jeśli spalicie ciasto bądź mięso na węgiel, nieważne jest, co weszło w pierwotnej wersji do piekarnika. Smak jest ten sam. Gorzki i smutny.

Co mówią o nas klienci

Jesteś w trybie Offline